Tudomány zöldövezet

Csodálatos videók készültek a magyarországi sarki fényről

Papp Péter / Időkép
Papp Péter / Időkép

Vasárnap este Magyarországon is látni lehetett a sarki fényt. Idén ez volt a 10. alkalom, hogy hazánkban is feltűnt a káprázatos égi jelenség, de mind közül a mostani alkalommal volt a legerősebb, leglátványosabb – írja az Időkép. A portál számos videót és fényképet is megosztott a fenoménról.

A sarki fény legutóbbi magyarországi feltűnése azért is különlegesnek számít, mert ezúttal még az ország déli részén, többek között Pécsen is meg lehetett figyelni. Különösen káprázatos látványt nyújtott a Balatonnál, itt ugyanis a csodálatos rózsaszín képződmény még a tó felszínén is tükröződött.

Időkép / badacsonytomaji webkamera

Az Időkép kameráin jól látható, hogy már fél 6 körül, a világosban elkezdődött a fényjáték, igazán azonban csak a sötét leszállta után bontakozott ki. Külön szerencse, hogy a tegnapi éjszakát tiszta égbolt jellemezte, így a kevés felhőnek köszönhetően az ország nagy részén szabad szemmel is látni lehetett.

A sarki fény a tegnapi este folyamán azért tűnt fel hazánkban, mert kifejezetten erős volt a Föld geomágneses aktivitása: a 0-tól 9-ig terjedő KP-indexen 7-es. A jelenségről további gyönyörű képeket az Időkép képtárában lehet megtekinteni.

Kapcsolódó
Káprázatos sarki fény ragyogott Magyarország fölött
Nem mindennapi felvételek készültek róla.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik