Egy új tanulmány szerint a wasabi javíthat bizonyos kognitív funkciókat a 60 év felettiek körében – írja a Science Alert.
Az összefüggés kulcsa a wasabi 6-MSITC nevű összetevője, egy olyan bioaktív vegyület, amelyet korábban antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal hoztak összefüggésbe, és amely lassítja a sejtek károsodását. Azt már korábban is kimutatták, hogy a vegyület jótékony hatással van a kognitív képességekre, ezt azonban még nem vizsgálták célzottan idősebb felnőtteknél.
A Nutrients szaklapban megjelent kutatás során 72, 60 év feletti idős személyt vizsgáltak 12 héten át. A résztvevőket véletlenszerűen, tudtukon kívül két csoportra osztották: az első csoport naponta egyszer wasabi tablettát, míg a második csoport placebót szedett.
A kognitív teljesítmény más területein nem találtak szignifikáns különbségeket, így az érvelés, a figyelem és a feldolgozási sebesség sem tért el jelentős mértékben.
A kutatócsoport úgy véli, hogy a wasabi, illetve a 6-MSITC különösen a hippokampuszt érintheti, amely különösen fontos az emlékezet szempontjából. A kutatócsoport most részletesebben szeretné megvizsgálni, hogy milyen változásokat okoz a vegyület biológiai és molekuláris szinten.