Tudomány zöldövezet

21 fajt töröltek a veszélyeztetettségi listáról, mind kihalt

Robert Havell after John James Audubon / Közkincs
Robert Havell after John James Audubon / Közkincs

2023-ban 50 éves az Egyesült Államok veszélyeztetett fajokról szóló törvénye (ESA). A jogszabálynak köszönhetően az utóbbi évtizedekben számos faj helyzete javult, ám teljes sikerről nem beszélhetünk. Az amerikai Hal- és Vadvédelmi szolgálat a közelmúltban bejelentette, hogy 21 faj került ki a törvény hatálya alól szomorú okok miatt – írja az IFLScience.

Az érintett állatok és növények mind kipusztultak.

A listán egyetlen emlős, egy kis denevér, a Pteropus tokudae szerepel. Mellette tíz madár veszett oda, köztük a Vermivora bachmanii, illetve két hal- és több kagylófaj.  „A szövetségi védelem túl későn érkezett ahhoz, hogy visszafordítsuk e fajok hanyatlását, és ez figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy milyen fontos a veszélyeztetett fajok megőrzése, mielőtt túl késő lenne” – mondta Martha Williams, a szolgálat igazgatója.

A The Centre for Biological Diversity természetvédelmi szervezet közleményében felvetette, hogy a hawaii madarak nagyszámú egyedszám-csökkenése a mezőgazdasági fejlesztések miatti élőhely-pusztulással függ össze. Csak az államban nyolc madárfaj tűnt el. A klímaváltozás is súlyosan hatott az állatokra, többek között a veszélyes szúnyogok terjedésének elősegítésével.

A jegyzékben egyébként eredetileg 23 faj szerepelt, egy mentaféléről viszont kiderült, hogy új, potenciálisan alkalmas élőhelye van. A királyharkályt is kivették a felsorolásból, mert bár 1944 óta nincs bizonyított megfigyelése, egyes vélemények szerint még mindig jelen van a louisianai erdőkben.

Az érintett 21 faj többsége az 1970-es vagy az 1980-as években került fel a védettségi listára, ekkor populációjuk már rendkívül kicsi lehetett, vagy akár ki is halhattak. A most részletezett kudarcok ellenére az ESA komoly természetvédelmi segítséget adott, több mint 100 növény- és állatfajt éppen állapotjavulás miatt töröltek a jegyzékből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik