Tudomány zöldövezet

Rákok milliárdjai pusztultak el egy hőhullámban

LaSalle-Photo / Getty Images
LaSalle-Photo / Getty Images

Néhány év alatt több mint tízmilliárd rák tűnt el a Bering-tengerből. Egy új tanulmány alapján a tömeges pusztulást a valaha mért legsúlyosabb tengeri hőhullám idézte elő – írja a Live Science.

Az esemény 2018-ben kezdődött az Alaszka és Szibéria közötti sarki vizekben, és két éven át tartott. A folyamat során rekordmeleget mértek az óceánban, és látványosan visszahúzódott a tengeri jég. Az extrém körülmények a Bering-tenger egyik rákfaját, a Chionoecetes opiliót is súlyosan érintették.

A hőhullám közvetett módon okozott populációs összeomlást, az állatok éhen pusztultak.

A drasztikus egyedszámcsökkenésre 2021-ben figyeltek fel, miután 2020-ban elmaradtak a populációvizsgálatok a koronavírus miatt.

A kutatók azt feltételezik, hogy a hőség hatott a rákok anyagcseréjére, és nőtt az energiaigényük, sok példány azonban nem volt képes elég kalóriát bevinni. A hőhullám kezdetén egyébként épp rendkívül magas volt az egyedszám, emiatt is hullhatott el olyan sok állat.

A szakértők szerint a tömeges pusztulásban egyéb tényezők, így a halászat is szerepet játszhatott, de a fő okozó az extrém időjárás lehetett. A globális felmelegedés következtében egyre gyakoribb a szélsőséges hőség az óceánokban, a rákok esete pedig megmutatja, hogy mindez milyen hirtelen változásokat idézhet elő a populációkban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a helyi állomány helyreállhat-e valaha. Az is kérdéses, hogy az esemény miként befolyásolja majd a Bering-tenger ökoszisztémáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik