Tudomány zöldövezet

Élve falta fel fajtársát a kígyó

Kannibál kígyót örökítettek meg az Australian Wildlife Conservancy nonprofit szervezet Piccaninny Plains Vadrezervátumában – írja a New Atlas.

A felvételeken az látható, ahogy egy feketefejű piton élve nyeli el kisebb fajtársát.

Nick Stock, a rezervátum igazgatója néhány lépésről nézte végig a nagyjából 15 perces jelenetet.

A pitonok nem mérgükkel, hanem szorításukkal végeznek zsákmányaikkal. Ezen hüllők más kígyókhoz viszonyítva jóval változatosabb táplálkozásúak, opportunista ragadozóként gyakorlatilag bármit elejtenek, akár fajtársaikat is. A fiatalabb egyedek esetenként az idősebbek áldozatául esnek, a kannibalizmust ennek ellenére nehéz megfigyelni, megörökíteni pedig még ritkábban tudják.

„Először meglepődtem, de nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért tanúja lehettem egy ilyen eseménynek” – mondta Stock. A szakember korábban látott már más hüllőket elejtő feketefejű pitonokat, de kannibalizmust még nem figyelt meg a fajnál. „Azzal, hogy más egyedeket fogyasztanak el, az erőforrásokért folyó versenyt is csökkentik a területen” – tette hozzá Dr. Helena Stokes, az Australian Wildlife Conservancy ökológusa.

Bár az esemény technikailag fogságban történt, a közel 165 ezer hektáros Piccaninny Plains Vadrezervátum változatos környezete egészen természetes. A régió kiemelt jelentőségű a biológiai sokféleség és a vadvilág tanulmányozásának szempontjából.

A feketefejű pitonok akár 2 méter hosszúra is megnőhetnek. Ezek a méretes kígyók ádáz ragadozók ugyan, ám nem veszélyesek az emberre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik