Tudomány zöldövezet

Éhezés miatt pusztulnak a tengeri óriások

doescher / Getty Images
doescher / Getty Images

Az elmúlt négy évben kifejezetten sok, 680 szürke bálna sodródott partra a Csendes-óceán mentén – írja az Interesting Engineering. A szakemberek évek óta próbálnak magyarázatot találni a tömeges elhullásra.

Egy új vizsgálat alapján a jelenség hátterében a táplálékhiány állhat, az egyedek szó szerint éhen pusztulhatnak.

A szürke bálnák a tenger fenekét túrva keresik apró táplálékaikat, így kisebb halakat és rákokat. A populáció egy része az Északi-sarkvidék vizeiben tartózkodik az éves vándorlás négy hónapjában.

A klímaváltozás miatt a sarki tengeri jég kiterjedése hosszú távon egyre csökken, miközben nő a víz hőmérséklete, átalakulnak az áramlatok, és az algák mennyisége is emelkedik, átalakítva az élővilágot. Az érintett bálnák számára a sarkvidéki táplálkozás kulcsfontosságú, ekkor veszik fel zsírtartalékaikat, csakhogy a térségben fogy a táplálék.

Josh Stewart, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa és kollégái az elmúlt 50 év megfigyelési adatait elemezték, emellett azt is felmérték, hogy mennyi rák érhető el a bálnák számára, illetve mennyiben férnek hozzá a táplálkozó területekhez. A mintázatok azt mutatták, hogy az utóbbi évek tömeges pusztulását éhezés válthatta ki.

A szakértők azt feltételezik, hogy csupán az elpusztult példányok egy része sodródott partra. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a sarki vizek a jövőben csak kisebb populációt lesznek képesek ellátni élelemmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik