Tudomány zöldövezet

Hatalmas krokodilorgiát okozott egy katonai helikopter

BLANCHOT PHILIPPE / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP
BLANCHOT PHILIPPE / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Óriási krokodilorgiát okozott egy alacsonyan repülő katonai helikopter Ausztráliában – írja a Live Science. A több mint 3000 hüllőnek otthont adó Koorana Krokodilfarm tenyésztői szerint az elhaladó légi jármű izgalomba hozta az állatokat.

A farm tulajdonosa, John Lever elmondta, a Chinook helikopterek pilótái gyakran repülnek el a farmja felett, most azonban egyikük szokatlanul alacsonyan szállt, hogy a fedélzeten tartózkodók fényképeket tudjanak készíteni a krokodilokról. Amikor a jármű megjelent, a hímek felkeltek és az ég felé üvöltöttek, távozása után pedig eszeveszett párzásba kezdtek.

Hogy miért is hozhatta ennyire lázba a helikopter a krokodilokat, arra Mark O’Shea herpetológus tud választ adni. A szakértő szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a repülő jármű hangjai egy erős zivataréhoz hasonlítanak. A krokodilok gyakran viharok idején kezdenek párzásba, hogy a később kikelő utódaik nagy eséllyel már jó időben jöjjenek világra, és ne fulladjanak bele a megáradt vizekbe.

O’Shea úgy véli, az is elképzelhető, hogy a helikopter olyan infrahangokat keltett, amelyek párzásra készülő, versengő krokodilhímek bömbölésére emlékeztették az állatokat. A herpetológusnak az a véleménye, hogy a jelenséget nem egyedül a repülő jármű okozta, hiszen október eleve ideális hónap az ausztráliai krokodilok szaporodására, így már számos ösztönző jel érhette az állatokat, a helikopter csak az utolsó lökést adta meg.

Kapcsolódó
Krokodilok mentettek meg egy bajba jutott kutyát
Az állatot egy vad falka üldözte a vízbe, ekkor sietett a segítségére három ragadozó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik