Tudomány zöldövezet

Kalapáccsal verte agyon a cápát a férfi

Julian Gunther / Getty Images
Julian Gunther / Getty Images

Egy év próbaidőre ítélték és egy tanfolyam elvégzésére kötelezték azt a floridai horgászt, aki kalapáccsal ölt meg egy védett cápát – írja a New York Post. Az esetet egy biztonsági kamera rögzítette.

A 34 éves Brian Waddillt decemberben kapták el, amint egy kalapáccsal püfölt egy citromcápát az Indian Harbor-i Bicentennial Beach Parkban. Később védett faj visszaengedésének elmulasztásával vádolták meg.

A felkavaró videón az látható, ahogy a férfi a parton vonszolja, és többször megüti az állatot, kalapácsa hátuljával pedig kitépi a kopoltyúját.

A tetemet végül visszahúzta a vízbe, amikor észrevette, hogy a járókelők felfigyeltek rá.

Waddillt most 12 hónap próbaidőre ítélték, emellett 336 dolláros (mintegy 122 ezer forintos) pénzbírság megfizetésére kötelezték, és 250 dolláros (nagyjából 90 ezer forintos) adományt kell adnia a Brevardi Állatkertnek. Végezetül a Florida Hal- és Vadvédelmi hivatalánál egy olyan tanfolyamot is el kell végeznie, amely kifejezetten cápafogásokról szól.

A citromcápa egyike Florida 28 védett cápafajnak, az állami törvények értelmében a horgászok és halászok által kifogott védett egyedeket sértetlenül vissza kell engedni a tengerbe. A citromcápák akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, és több mint 25 évig élhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik