Tudomány zöldövezet

Halálos orgiákat tart ez az állatfaj

Iain Lawrie / Getty Images
Iain Lawrie / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a Magyarországon is előforduló gyepi béka nőstényei halottnak tettetik magukat, amikor el akarják kerülni a nem kívánt tömeges párosodást – írja a The Guardian. A faj párzásának érdekessége, hogy gyakran egyszerre több hím is próbálkozik egyetlen nősténynél, labdaszerű, békákból álló tömeget alakítva ki. Ez adott esetben végzetessé is válhat.

„Korábban úgy gondoltuk, hogy a nőstények nem képesek választani vagy védekezni a hímek kényszerítésével szemben” – mondta Dr. Carolin Dittrich, a Berlini Természettudományi Múzeum munkatársa és a csapat tagja. Mint hozzátette, a friss eredmények azt mutatják, hogy a nőstények nem passzívak ezekben a békaorgiákban.

A szakértők kísérletükben egy-egy nagy és kis nőstényt tettek egy hímekkel teli dobozba, a párzási viselkedést pedig levideózták. Az adatok alapján az 54 nőstény 83 százaléka megpróbálta elforgatni a testét, amikor egy hím megragadta, az egyedek 48 százaléka pedig zajt is keltett.

A megragadott nőstények 33 százaléka tónusos mozdulatlanságot mutatott, ebben az állapotban a példányok halottnak tűnnek.

A viselkedést sokszor forgás és hangkeltés is kísérte. A kisebb, fiatalabb nőstények gyakrabban alkalmazták mindhárom taktikát együtt, mint a nagyobbak.

A csapat szerint a tónusos mozdulatlanság stresszreakció lehet. A viselkedés azért lehet gyakoribb a fiatal példányoknál, mert ezeknek kisebb a szaporodási tapasztalata. A három taktika együttesen néhány nősténynek lehetővé tette, hogy elkerülje a hímeket. A stratégia 25 nőstény menekülését eredményezte.

A viselkedésnek természetesen más céljai is lehetnek, a forgó mozgás akár a hímek erejét is tesztelheti a párzás előtt. A jelenség alaposabb megértéséhez további kutatásokra van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik