Tudomány

Óriási, rejtélyes robbanás tűnt fel a világűrben

NASA, ESA, NSF's NOIRLab, M. Garlick , M. Zamani
NASA, ESA, NSF's NOIRLab, M. Garlick , M. Zamani

Ritka és különös robbanást vett észre a világűrben a Hubble űrtávcső – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) közleményéből. A jelenséget nagy fényteljesítményű gyors kék optikai tranziensnek (LFBOT) hívják, amely hasonló a szupernóvákhoz és a gamma-kitörésekhez.

Az LFBOT-k a világegyetem legragyogóbb ismert eseményei, amelyek váratlanul tűnnek fel, erős kék fénnyel világítanak és meglehetősen gyorsan, néhány nap alatt halványodnak el. 2018-ban fedezték fel létezésüket, azóta átlagosan évente egyet azonosítanak a csillagászok. A most kiszúrt LFBOT a AT2023fhn jelet és a Finch becenevet kapta.

NASA, ESA, STScI, A. Chrimes (Radboud University)

A szakértők korábban úgy vélték, hogy az ilyen robbanások kizárólag galaxisokban jöhetnek létre, a Finch azonban a hozzá legközelebbi galaxistól több ezer fényévre tűnt fel.

Ezzel megcáfolta azt a feltevést, miszerint az LBOT-k hatalmas szupernóvák, amelyek kizárólag a galaxisok csillagképző területein bukkannak fel.

A kutatók most úgy gondolják, a Flinch-et az okozhatta, hogy egy közepes méretű fekete lyuk széttépett egy csillagot. Erre lehet is esély, ugyanis a Flinch-et egy gömbhalmazban figyelték meg, amelyben gyakoriak a közepes méretű fekete lyukak. Emellett az is elképzelhető, hogy a gigantikus robbanást az váltotta ki, hogy egy neutroncsillag összeütközött egy magnetárral.

Dr. Ashley Chrimes csillagász szerint a Flinch több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, így rengeteg további vizsgálatra lesz szükség, hogy megállapíthassák, mi is áll az LBOT-k mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik