Tudomány

Rejtélyes égitestet fedeztek fel a csillagászok

Naeblys / Getty Images
Naeblys / Getty Images

Különös égitestet fedeztek fel a csillagászok, amelynek viselkedésére nem tudnak magyarázatot adni – írja a Live Science. A Földtől nagyjából 15 000 fényévre található objektum feltehetőleg egy magnetár, vagyis egy egykor óriási, elpusztult csillag maradványa, amely rendkívül erős mágneses tere van.

Ezek az apró égitestek folyamatos, ritmusos rádióhullámokat bocsátanak ki, amelyek néhány másodpercenként vagy percenként ismétlődnek. A rádióhullámok azonban megszűnnek, amint az objektum forgási sebessége egy bizonyos érték alá csökken.

A különös az, hogy a most felfedezett magnetár már több mint 30 éve túl lassan forog a rádióhullámok generálásához, de valahogy mégis kibocsátja azokat.

Ez azt jelenti, hogy ez az égitest a csillagközi objektumok egy teljesen új osztályába tartozhat, amely felülírja az összes eddigi elméletet.

A mérések kimutatták, hogy a különleges magnetár 22 percenként bocsát ki rádióhullámokat, ebből is látszik, hogy rendkívül lassan forog, hiszen ezeknek az égitestek általában néhány másodperces, esetleg pár perces a periódusa.

A szakértők szerint emiatt elképzelhető, hogy az égitest nem is egy magnetár, hanem egy fehér törpe, vagyis egy másik fajta maradványcsillag, ám a különös objektum rádió hullámai 1000-szer erősebbek, mint ami a fehér törpékre jellemző.

A csillagászok számára egyelőre rejtély, mi is lehet pontosan ez az égitest, és milyen mechanizmusok állnak mögötte.

Kapcsolódó
Megfejthették a rejtélyes kozmikus robbanások okát
Az univerzum legnagyobb robbanásaira évek óta keresik a magyarázatot a tudósok, most egy új tanulmány előállt egy megfejtéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik