Tudomány zöldövezet

Gigantikus, 180 kilogrammos ráját fogtak

Egy gigantikus, 1,8 méter hosszú, 1,5 méter széles és 180 kilogrammos ráját fogtak ki Connecticut partjainál – írja a Komo News. Az egyed a Bathytoshia centroura fajhoz tartozik.

A Connecticuti Hal- és Vadvédelmi Hivatal a Long Island Sound torkolatvidékén végzett felmérést vonóhálóval, a legénység szerdán találta meg a méretes állatot. A faj egyedei szelíd óriások, Észak-Amerikánál New Englandtől Floridáig fordulnak elő, de az az Atlanti-óceánban Dél-Amerika, Európa és Afrika partjainál, illetve a Földközi-tengerben is jelen vannak.

Az állatok farkában mérgező tüske található, ugyanakkor nem kell tőlük tartani, hiszen nem agresszívek, és nem látogatják a sekély, partokhoz közeli vizeket, ahol az emberek általában tartózkodnak.

Bár a most kifogott példány hatalmas, az egyedek ennél nagyobbra, akár 360 kilogrammosra is megnőhetnek.

A hivatal egy felvételt is megosztott a rájáról, ezen az állat a hátán fekszik. A legénység gyorsan elvégezte a szükséges méréseket, és azonnal visszaengedték a vízbe a méretes egyedet.

A csapat a Rachycentron canadum egy példányát is kifogta, ez egy nagy ragadozóhal, amely akár 1,8 méter hosszúra és 70 kilogrammosra is megnőhet. A faj az Atlanti-óceán számos pontján fellelhető, a klímaváltozás következtében felmelegedő vizek miatt pedig Long Island Soundnál is egyre gyakoribb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik