Tudomány zöldövezet

Dumbóra emlékeztető polipot vettek videóra

Ocean Exploration Trust / NOAA
Ocean Exploration Trust / NOAA

Ritkán megfigyelhető állatot, egy Dumbo-polipot vettek videóra a Hawaii-szigetek közelében, a Csendes-óceán mélyén – írja a Usa Today. A Grimpoteuthis nembe tartozó fajt a Papahānaumokuākea Tengeri Nemzeti Rezervátumban, Hawaiitól északnyugatra, mintegy 1600 méterrel a felszín alatt örökítette meg az Ocean Exploration Trust és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) csapata.

A kutatók azért gyűjtöttek adatokat a térségben, hogy kielégítsék a helyi gazdálkodási és tudományos igényeket. A szakértők többek között a terület mélytengeri természeti erőforrásait és a fajok eloszlásának biogeográfiai mintáit akarták megismerni.

A Grimpoteuthis tagjai extrém környezetben élnek, ezek a legmélyebben élő ismert polipok. A csoport példányait már 4000 méteres mélységben is látták.

A Dumbo-polip megnevezés az állatok köpenyén található két nagy, fülszerű úszóra utal.

A testrészek miatt az egyedek a Disney népszerű mesefigurájára hasonlítanak.

Mélytengeri életmódjuk miatt az állatokat nehéz megfigyelni, és emiatt sok még a kérdőjel viselkedésükkel kapcsolatban. A Dumbo-polipok csigákkal, férgekkel és más, az óceánfenéken előforduló élőlényekkel táplálkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik