Tudomány zöldövezet

Kétmillió fának keresnek helyet Magyarországon

Joern Siegroth / Getty Images
Joern Siegroth / Getty Images

A 10 millió Fa közösség tíz éve indult, a kezdeményezés keretében azóta több százezer fát és cserjét ültettek az országban – olvasható az alapítvány közleményében. A 10 millió Fa országos közösség folyamatosan keresi az önkénteseket és a pénzforrásokat, idén pedig már olyan földterületeket is, ahová ültethetnek.

Bojár Iván András, a közösség vezetője szerint az évek során már megtanulták, hogyan kell jól ültetni és éltetni. Ezen az égövön még évekig óvni, gondozni kell csemetéket, hogy életerős fává terebélyesedhessenek. Az elmúlt években az időjárás igen szélsőséges volt, tavaly az aszály, idén a sok csapadék okozott gondot.

A tapasztalatok alapján a közösség négy nélkülözhetetlen összetevőre szűkítette a faültetéshez szükséges elemeket: ültető emberekre, facsemetékre, amelyekhez a legtöbbször pénzre, de mindenekfelett földterületre van szükség. Az első két összetevő már folyamatosan rendelkezésre áll.

Segítő kezekre és anyagi forrásokra természetesen folyamatosan szükség van, az alapítvány azonban nem rendelkezhet földtulajdonnal.

Most 2 millió fának keres helyet a közösség, ami az erdősítés szakmailag elfogadott szabályai szerint nagyjából összesen 250 hektáron ültethető el.

Helyekre, helyszínekre, lehetőségekre van szüksége a szervezetnek, ahol az erdősítés szakmai módszertanát betartva, egy összefüggő erdőt telepíthet az elkövetkező generációk számára akár már 2 hektáron is.

Az első felhívás után már érkeztek is felajánlások. Az alapítvány továbbra is szívesen fogad minden megkeresést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik