Tudomány zöldövezet

Arcon csípte egy pók, azt hitte, stroke-ja van

Sarah Richardson / Getty Images
Sarah Richardson / Getty Images

Azt hitte egy angliai férfi, hogy stroke-ra ébredt egyik reggel, ám valójában csak pókcsípést szenvedett – írja a Yahoo News. A tanárként dolgozó Stuart Vesty arcában lüktetést érzett, annak egyik oldala pedig megereszkedett.

A tünetek hátterében egy, a Steatoda nembe tartozó faj mérge állt, ezekre az ízeltlábúakra angol nyelvterületen álözvegyekként szoktak hivatkozni, utalva a fekete özvegyre.

„Amikor reggel felkeltem, úgy tűnt, mintha stroke-ot kaptam volna. Az arcom egyik oldala megereszkedett, a feleségem nagyon aggódott” – elevenítette fel a férfi.

Ébredést követően Vesty felkeresett egy közeli kórházat, indulás előtt viszont ágyában megtalált egy póktetemet. Mivel elképzelhetőnek tartotta, hogy az állat csípte meg, a maradványokat is magával vitte, az orvosok pedig megállapították, hogy valóban a méreg okozta rosszullétét.

Egyes beszámolók szerint az álözvegyek csípése ritka esetben súlyos hatásokkal járhat, de a pontos következmények vitatottak, mivel sok esetben elmarad a megfelelő azonosítás, és a tüneteket gyakran másodlagos fertőzések idézhetik elő. Attól tartva, hogy a csípés miatt perforáció alakult ki Vesty szemén, az orvosok egyedi festékanyaggal mérték fel, hol jutott be a méreg. Így derült ki, hogy szerencséje volt, a csípés csak a szemhéját érte.

A szakértők szerint a Steatodák mérge kellemetlen – már amelyiknek van –, viszont nem különösebben erős, általában 12 órán belül elmúló fájdalmat okoz. A fajok csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, már csak ezért sem szabad elpusztítani az ízeltlábúakat. Mivel a hímek ősszel nőstényeket keresve az otthonokba is behúzódnak, ilyenkor gyakrabban találkozhat velük az ember.

A Steatoda nemzetség hazánkban is jelen van, többek között a nagy faggyúpók és a koszorús törpepók is őshonosnak számít itthon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik