Tudomány zöldövezet

185 éve nem látott fajra bukkantak

DDurrich / Getty Images
DDurrich / Getty Images

Közel 200 éve nem látott, kistermetű magyalfajra bukkantak Brazília északkeleti részén – írja az AFP.  A növényt városi környezetben, Igarassuban fedezték fel.

A térségben hatnapos expedícióra érkezett egy csapat, kifejezetten azzal a céllal, hogy felkutassa a pernambucói magyalt (Ilex sapiiformis). A projektet a Leonardo DiCaprio társalapításával létrejött Re:wild környezetvédelmi csoport támogatta.

A fajt George Gardner skót biológus írta le 1838-ban, az ő gyűjteményén kívül azonban más példányt nem ismertek egészen idén március 22-éig.

A szakértők összesen három egyedet találtak, mindegyiket egy kis folyó partján. „Hihetetlen, hogy a pernambucói magyalt egy olyan nagyvárosi területen fedezték fel újra, ahol közel hatmillió ember él” – mondta Christina Biggs, a Re:wild elveszett fajok programjának felelőse.

A csapat a fajra jellemző apró fehér virágok révén találta meg a fákat. „A természet meglep minket. Nem minden nap bukkanunk olyan fajra, amelyről közel két évszázada nem hallottunk. Hihetetlen pillanat volt” – nyilatkozta Biggs. A szakértők most abban bíznak, hogy hozzájárulhatnak a növény megóvásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik