Tudomány zöldövezet

Egyetlen ilyen állat lehet a világon

Foltok nélküli angolai zsiráfot észleltek a vadonban – írja a New York Post. A borjú anyjával együtt kóborolt egy namíbiai magánrezervátumban.

A Giraffe Conservation Foundation szerint ez a második élő, folt nélküli példány, amelyet megfigyeltek, és az első, amelyet a természetben találtak.

Kipekee, egy szintén minta nélküli borjú néhány hete született egy amerikai állatkertben. Könnyen elképzelhető, hogy a mostani az egyetlen vadon élő, minta nélküli egyed.

Az angolai zsiráfok Észak-Namíbia, Délnyugat-Zambia, Botswana, Nyugat-Zimbabwe és Angola területén fordulnak elő. Az alfajnál korábban mindössze két folt nélküli példányt jegyeztek fel, mindkettőt japán állatkertekben.

A most felfedezett nőstény szőrzetéből hiányzik az egyedi azonosítást segítő mintázat, igaz, jelen esetben épp a foltnélküliség segíti a felismerést. „A foltok hiányát genetikai mutáció vagy recesszív genotípus okozhatja egy vagy több, a mintázattal kapcsolatos génben, de részletes genetikai elemzés nélkül ezek csupán feltételezések” – nyilatkozta Julian Fennessy, a Giraffe Conservation Foundation társalapítója.

A vadvédelmi csoport abban bízik, hogy a hír a zsiráfok védelmére ösztönzi majd az embereket. A faj populációi egyre csökkennek, a becslések alapján már csak mindössze 117 ezer, különböző alfajokhoz tartozó példány maradt Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik