Tudomány zöldövezet

Arcon harapta a szörföst a cápa

Daniel Grill / Getty Images
Daniel Grill / Getty Images

Első alkalommal beszélt a sajtónak Mark Summerset, a szörfös, akit a floridai New Smyrna Beach partjainál támadott meg egy cápa – írja a WSVN.

Az állat arcon harapta a férfit, ám így is sikerült megmenekülnie.

Summerset elmondása alapján úgy érezte magát, mintha medvecsapdában lenne, egyértelműen üss vagy fuss helyzetet élt át. Az eset helyi idő szerint szeptember 13-án, reggel történt, a szörfös épp deszkájára akart visszaülni, amikor a cápa lecsapott.

A férfi arcán jól látható, miként csukódott össze az állat állkapcsa: állától a szája fölötti területig, a túlsó oldalon pedig a szemöldökétől az orcáján végig fognyomok éktelenkednek.

A támadást követően egy szemtanú tárcsázta a segélyhívót, a Summerset pedig gyorsan egy közeli kórházba szállították. A férfi sebeit közel két tucat öltéssel zárták össze.

New Smyrna Beach vizeiben világviszonylatban gyakoriak a támadások, az áldozatok többsége azonban a végtagjain szenved sérülést. A cápák egyébként nem azok a vérszomjas ragadozók, amelyeknek sokan hiszik őket, az állatok jellemzően tévedésből vagy kíváncsiságból érintkeznek az emberekkel, globálisan nézve pedig kifejezetten ritkák a halálos esetek.

Erről, illetve további érdekességekről beszélgettünk korábbi interjúnkban Mucsi Dávid cápakutatóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik