Tudomány zöldövezet

Pumától védték meg a nyájat a hős kutyák

Carlos Carreno / Getty Images
Carlos Carreno / Getty Images

A National Geographic stábjának sikerült megörökítenie, ahogy kutyák védik meg nyájukat egy pumától Patagónia hegyvidékén – írja a Live Science. Ez az első alkalom, amikor dokumentálták ezt a fajta viselkedést.

A jelenet Az állatok világa Bertie Gregoryval című új, a Disney+-on látható dokumentumsorozatban tekinthető meg, méghozzá az első, A patagóniai puma epizódban. A rész Chile déli részén forgott, a stáb célja az volt, hogy megörökítsék a pumák életét és az előttük álló kihívásokat, így a gazdákkal való konfliktusokat.

A különleges felvétel egy juhfarmon készült éjszaka. Bertie Gregory és Sam Stewart operatőr hőkamerák és egy drón segítségével végeztek megfigyeléseket, amikor megpillantották a ragadozót egy hegygerincen. A puma szép lassan közeledett a juhok felé, azok nem érzékelték jelenlétét.

A ragadozó könnyedén átugrott a kerítésen, ám a kutyák ekkor felfigyeltek rá, és vadul ugatni kezdtek, készen állva a nyáj megvédésére.

A puma inkább nem kockáztatott, és gyorsan kereket oldott.

A faj vadászata az 1980-as évek óta tilos Chilében, a gazdák viszont esetenként így is végeznek az állatokkal. A védelmi projektek keretében a farmereket próbálják rávenni a nem halálos megoldások, például a speciálisan képzett kutyák alkalmazására. A ragadozók kilövése ellen szól egyébként, hogy egy-egy puma pusztulását követően új egyed veszi át a területét, amely ugyanúgy képes károkat okozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik