Tudomány zöldövezet

Medve sétálgatott az egyetemi campuson

UCG / Contributor / Getty Images
UCG / Contributor / Getty Images

Egy kisebb medvét figyeltek meg helyi idő szerint szerda reggel a Montanai Egyetem campusán – írja a Kpax. Az egyetemi rendőrkapitányság, illetve a montanai hal- és vadvédelmi hatóság is figyelmeztetést adott ki.

A szakértők szerint találkozás esetén a medvék elsőre nem feltétlenül tűnnek különösebben fenyegetőnek, de ajánlott óvatosnak lenni a közelükben.

Elfutni szigorúan tilos, hiszen a menekülés ösztönös üldözési reakciót válthat ki a ragadozóból.

Ehelyett érdemes a medvével szembenézve, lassan hátrálni, és nyugodtan beszélni, így az állat észlelheti, hogy emberrel van dolga, ami fontos, hiszen nem számítunk prédának számukra. Amennyiben a medve továbbra is közeledik, ajánlott minél nagyobbnak, a karokat a fej fölé nyújtva, zajt keltve elijeszteni.

Montanában az Egyesült Államok három medvefaja közül kettő van jelen, a fekete- és a barnamedve, utóbbinak kifejezetten nagy populációja él az államban. A harmadik faj a csak Alaszkában honos jegesmedve.

A három faj közül a feketemedve a legkevésbé veszélyes, a példányok nagyon ritkán okoznak sérülést, igaz, esetenként történhetnek incidensek, főleg, ha az egyedek megszokják az ember közelségét. Az állatok megnevezése egyébként megtévesztő lehet, akadnak köztük barna példányok is, amelyeket az amerikai lakosság gyakran barnamedvéknek, pontosabban grizzlyknek néz – ez az Európában is honos faj észak-amerikai alfaja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik