Tudomány zöldövezet

Videó: egyszerre csapott le a medve és a farkas

USO / Getty Images
USO / Getty Images

Egyszerre támadó medvét és farkast vett videóra egy vadászkamera Alaszkában – írja a Live Science. A ritka felvételen az látható, amint a két ragadozó egy jávorszarvasra és annak borjára csap le olyan kis eltéréssel, hogy szinte koordinált támadásnak tűnik az eset.

Az eseményt a Glacier Bay Nemzeti Parkban sikerült lencsevégre kapni idén nyáron. A videón először egy jávorszarvas (Alces alces) tűnik fel a kicsinyével, pillanatokon belül azonban egy barnamedve (Ursus arctos) is előbukkan a sötétből. A kifejlett jávorszarvas azonnal a veszélyes ragadozónak ront, így megkezdődik a harc közte és a medve között.Ekkor hirtelen egy szürke farkas (Canis lupus) rohan elő a semmiből, és a helyzetet kihasználva a védtelen borjút veszi célba.

A felvétel ezután véget ér, így az nem derül ki, melyik állat jött ki győztesen a küzdelemből, ahogyan az sem, hogy a fiatal szarvasnak sikerült-e megmenekülnie. Rick Steiner környezetvédelmi tanácsadó szerint azonban az akár 180 centiméter magasra is megnövő jávorszarvas volt előnyösebb helyzetben, főleg azért, mert a medve látszólag még igen fiatal volt. Miután az anya feltételezhetően sikeresen elüldözte támadóját, borja után szaladhatott, a farkas pedig nem lehetett ellenfél neki.

Steiner elmondta, hogy a hatalmas termetű jávorszarvasok legyőzése vagy elejtése bármilyen ragadozó számára komoly kihívást jelent. A szakértő úgy véli, a két ragadozó a támadás előtt tisztában volt egymás jelenlétével, és a közelben valószínűleg több farkas is rejtőzködött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik