Tudomány zöldövezet

Ez a növény 120 évente egyszer virágzik

Ryan McVay / Getty Images
Ryan McVay / Getty Images

Egy új tanulmányban a szakértők a Phyllostachys nigra nevű bambuszfaj henonis nevű variánsát vizsgálják – írja az IFLScience. A növény különlegessége, hogy rendkívül hosszú életű, ám 120 év alatt csak egyszer virágzik, amelyet követően hamar elpusztul.

A bambusz regenerációjának vizsgálatára kevés lehetőség van a ritka virágzás miatt. A legutolsó tömeges virágzás 1908-ban zajlott, a következő pedig 2028-ra várható.

2020-ban azonban a Hirosimai Egyetem kutatói megfigyeltek egy korán nyíló példányt.

A regenerációt elemezve a csapat arra jutott, hogy a következő nagy virágzás katasztrofális hatást gyakorolhat a bambuszokra és a környezetre.

„A bambusz nem termelt életképes, csírázásra képes magvakat” – mondta Jamada Tisihiro, a csapat tagja. A bambuszhajtások termelése a virágzás után leállt, a követő három évben pedig nem észlelték a helyreállás jeleit. A megfigyelések alapján a növény ivartalanul sem szaporodott.

A vizsgálat során az összes bambuszszár elpusztult. Félő, hogy a faj veszélybe kerülhet a következő virágzást követően, a lassú regenerálódás pedig megnehezíti a betakarítást, aminek gazdasági következményei is lesznek. Kipusztulás esetén a bambusz élőhelyén lévő növényzetben és földtakaróban is súlyos hatások léphetnek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik