Tudomány zöldövezet

Fekete medvét marcangoló grizzlyt vettek videóra

Buddy Mays / Getty Images
Buddy Mays / Getty Images

Egy fekete medve tetemét marcangoló grizzly medvét vettek videóra Kanadában. A ritka felvétel megmutatja, mi is történik, amikor ez a két ragadozó összecsap – írja a Live Science.

A videót Susan Griffith tette közzé a Facebookon, bejegyzésében azt írja, „egyértelműen ez a legelképesztőbb dolog, amit haza úton valaha láttam.”

A Sziklás-hegység kanadai része egyszerre ad otthont a fekete medvéknek (Ursus americanus) és a grizzly medvéknek (Ursus arctos horribilis), amelyek a barna medvék (Ursus arctos) egyik legnagyobb alfaját alkotják. A grizzlyk csúcsragadozók, ugyanakkor dögevők is, akik szinte bármit megesznek, amit találnak, köztük más medvék, sőt, akár saját fajtársaik tetemét is.

Ezek a hatalmas állatok gyakran megölik a velük egy térségben élő fekete medvéket, hogy élelemhez jussanak. Azt nem tudni, hogy a felvételen látható elpusztult medvét a grizzly ölte-e meg, vagy már eleve holtan találta.

Frank T van Manen ökológus szerint a grizzly medvék félelmetes ragadozók, akik nagy prédák, akár bölények elejtésére is képesek, így a videóban szereplő, kicsi fekete medve megölése nem jelenthetett kihívást a másik állat számára.

A szakértő azt is hozzátette, hogy az ősz a medvéknél a hiperfágia, vagyis az extrém mértékű éhség időszaka, amikor is rengeteg zsírt próbálnak elraktározni, hogy felkészüljenek a téli álomra. Éppen ezért egy fekete medve elfogyasztása nagyon vonzó lehet, hiszen a testük zsírban gazdag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik