Tudomány zöldövezet

Szélfarmok miatt pusztulnak a veszélyeztetett bálnák

6381380 / Getty Images
6381380 / Getty Images

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztult el szélturbinák közelében az Egyesült Államok keleti partjainál – írja az Express.

Egy, a közelmúltban bemutatott dokumentumfilm, a Thrown to the Wind alapján kilenc hónap alatt 62 északi simabálna hullott el a térségben három szélfarm miatt.

Ezzel 340-re csökkent a régióban élő populáció egyedszáma.

A filmet két hét alatt több mint hatmillióan nézték meg online, és már politikusok figyelmét is felkeltette. Michael Shellenberger producer szerint nem maguk a turbinák és az azokat helyükön tartó szerkezetek a hibásak, ehelyett két másik tényező áll a háttérben.

Az egyik probléma a szélfarmok miatt megnövekedett hajóforgalom, a járművekkel való ütközés végzetes lehet az állatokra nézve. „A második a nagydecibeles szonártérképészet, amely megzavarhatja a bálnákat, elválaszthatja az anyákat borjaiktól, és veszélybe sodorhatja őket, akár a hajóforgalom útjába, akár rosszabb táplálkozóhelyekre terelve őket” – nyilatkozta.

A New York és New Jersey környéki vizekben csak a múlt hónapban három hatalmas púpos bálna pusztult el, közülük kettővel bizonyosan ütközés okozta sérülés végzett. Az új dokumentumfilm kedvéért Rob Rand víz alatti akusztikai kutató csapatával méréseket folytatott, és extrém zajt észlelt a szélfarmok közelében. Az adatokat megküldték az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának, ám válasz nem érkezett.

Shellenberger úgy döntött, kampányt indít az állatok érdekében. „Az észak simabálnák megmentése különösen egy olyan cél, amely elérhető, és amelyért érdemes küzdeni” – mondta. Mint hozzátette, filmjük még a Kongresszus tagjaitól is kapott visszajelzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik