Tudomány zöldövezet

Altatás közben pusztult el egy ritka tigris

Andy Smith / Getty Images
Andy Smith / Getty Images

A becslések alapján világszerte mintegy ezer szibériai tigris maradt, többségük pedig fogságban él. A veszélyeztetett alfaj megőrzésében kulcsszerepet játszanak az állatkertek, időnként azonban az intézmények is elkövetnek hibákat.

Múlt pénteken egy coloradói állatkertben pusztult el egy egyed tragikus módon – írja a Newser. A Colorado Springs-i Cheyenne Mountain Zoo illetékesei szerint a kétéves, Mila nevű nőstény egy fogászati beavatkozás előkészületei során halt meg.

Miután az állat megkapta az altatóadagját, felugrott egy padra, ahol békésen elaludt.

Nem sokkal később azonban elkezdett lecsúszni, a földre zuhant, és súlyos gerincsérülést szenvedett.

Az állatkert szerint emberi biztonsági szempontból lehetetlen volt közbeavatkozni. „Százszor is lecsúszhatott volna ebből a magasságból, és a legkülönbözőbb más pozíciókban landolva semmi baja nem lett volna” – mondta Dr. Eric Klaphake vezető állatorvos.

Miután biztonságos lett megközelíteni a példányt, a szakértők 40 percen át küzdöttek az életéért. A fiatal tigris márciusban érkezett egy torontói állatkertből. A látogatók egyelőre nem láthatták, a bemutatás előtt egy súlyos fogfertőzés miatt kellett volna kezelni.

„Számtalan tigrist altattunk már sikeresen ugyanebben a barlangban, és még soha nem történt ilyen baleset” – nyilatkozta Bob Chastain, az állatkert vezérigazgatója. Egy másik nőstény szibériai tigris, Savelli 2021-ben pusztult el az állatkertben egy mesterséges megtermékenyítési eljárás utáni komplikációk következtében. Bár a két eset nem függ össze, az intézmény szerint jól megmutatják, mennyire törékeny az alfaj állapota.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik