Tudomány zöldövezet

Otthonától több ezer kilométerre került elő egy ritka teknős

Cavan Images / Getty Images
Cavan Images / Getty Images

Visszaszállítanak Texasba egy ritka tengeri teknőst, amely hatalmas utat tett meg – írja a Chron.

A Tally nevű atlanti fattyúteknőst 2021 novemberében találták meg az észak-walesi Talacre egyik partján, 6400 kilométerre otthonától, a Mexikói-öböltől.

Az állat rendkívül rossz állapotban volt.

„Az Atlanti-óceán északkeleti részének hideg vize télen általában biztos pusztuláshoz vezet a szubtrópusi tengeri teknősök ezen fajánál” – mondta Mary Kay Skoruppa, az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának texasi tengeri teknősökkel foglalkozó koordinátora. Mint hozzátette, a nemzetközi partnerek és az önkéntesek gyors reakciójának köszönhetően sikerülhet életben hazahozni a példányt.

Az atlanti fattyúteknős a legkisebb és az egyik legveszélyeztetettebb tengeriteknős-faj a világon. Nem világos, hogy Tally pontosan hogyan került Walesbe, de a fiatal egyedeket az erőteljes Golf-áramlat időnként magával sodorja, és átviszi az Atlanti-óceánon.

Tallyt egy kutyasétáltató vette észre, aki jelentette az észlelést. Amikor az Anglesey-i Tengeri Állatkert biológusai rájöttek, hogy Tally még életben van, hónapokig tartó intenzív ápolás alá vetették.

Idénre az egyed teljesen felépült. Miután augusztus végén megérkezik az Egyesült Államokba, Tallyt átszállítják a houstoni állatkertbe, ahol megállapítják, hogy kellően erős-e a szabadon engedéshez. A tervek szerint szeptemberben térhet vissza a természetbe, amennyiben elengedik, egy nyomkövetővel is ellátják majd.

„Reméljük, hogy Tally kifejlett egyeddé fog válni, és néhány év múlva visszatér egy texasi tengerpartra fészkelni, ezzel segítve faja jövőbeli fennmaradását” – nyilatkozta Skorrupa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik