Tudomány zöldövezet

Egymilliárd ember élete száradhat a lelkünkön

Alexandros Maragos / Getty Images
Alexandros Maragos / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján egymilliárd ember halhat meg a klímaváltozás következtében a következő évszázadban, ha 2100-ig a felmelegedés mértéke eléri vagy meghaladja a 2 Celsius-fokot – olvasható a Phys.orgon megjelent közleményben. Az áldozatok többnyire szegények lesznek, a felelősség pedig nagyrészt a gazdagabb rétegeket terheli majd.

Az olaj- és gázipar, amely a világ legjövedelmezőbb és legerősebb ágazatai közé tartozik, közvetlenül és közvetve a szén-dioxid-kibocsátás több mint 40 százalékát okozza. Az emisszió következtében drasztikusan átalakul a bolygó klímája, ami emberek millióit veszélyezteti.

A friss publikációban a szakértők agresszív energiapolitikai lépéseket javasolnak a kibocsátás azonnali és jelentős csökkentése érdekében. „Az ilyen tömeges halálozás egyértelműen elfogadhatatlan. Ez tényleg elég ijesztő, különösen a gyermekeink számára” – mondta Joshua Pearce, a Nyugat-Ontariói Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

Mint a szakértő kiemelte: a klímakutatók általában a konzervatív forgatókönyveket ismertetik, hogy ne tűnjenek túl baljósnak. „Mi is ezt tettük itt, és még így sem fest túl jól a helyzet” – nyilatkozta.

Azonnali lépések szükségesek

A kutatók több mint 180 vonatkozó tanulmányt elemeztek, és arra jutottak, hogy a szakirodalom szerint minden 1000 tonna elégetett szén egy korai halálesetet idéz elő.

Ha komolyan vesszük az 1000 tonnás szabályról szóló tudományos konszenzust, és végigfuttatjuk a számokat, akkor az antropogén globális felmelegedés egymilliárd idő előtti halálozást jelent a következő évszázadban.

Egyértelműen cselekednünk kell, és gyorsan kell lépnünk” – emelte ki Pearce.

A szakértők szerint az éghajlati átalakulás mérséklésének négy főbb területet kellene priorizálnia.

  • Az energiatakarékosság és hatékonyság javítása, valamint az energia ésszerű felhasználása, amelyet az ipari, mezőgazdasági, közlekedési, lakossági és háztartási fogyasztókra vonatkozó kormányzati programok támogatnak.
  • A magas széntartalmú tüzelőanyagok (szén, kőolaj és földgáz) teljes lecserélése megújuló energiaforrásokból, például vízenergiából, szélből, geotermikus energiából, biomasszából és napenergiából származó nulla széntartalmú energiahordozókra (például hidrogénre vagy villamosságra).
  • A szénhulladék-kezelési technológiák fejlesztése, valamint a szén-dioxid természetes megkötése és tárolása.
  • A szén-dioxid-ösztönzők szén-dioxid-adókra való cserélése.

„Hogy világos legyen, a jövő pontos előrejelzése nehéz. Az 1000 tonnás szabály csak egy nagyságrendi becslés. Az okozott halálesetek száma valószínűleg 1000 tonnánként egy tized ember és tíz ember között lesz” – állapította meg Pearce. Mint hozzátette, ettől függetlenül gyors intézkedésre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik