Tudomány zöldövezet

25 év után látták ismét a ritka állatfajt

CSIRO
CSIRO

25 év után először sikerült megfigyelni egy ritka halfajt Tasmania közelében – írja az IFLScience. A példányt egy, az ausztrál CSIRO kutatási szervezet által vezetett expedíción találták meg.

A szakértők azt akarták felmérni, hogy a klímaváltozás miként hat a tengeri parkokra és halászatokra. A ritka kézhalat 292 méterre a felszíntől, egy mélybe leengedett kamerarendszerrel dokumentálták a Flinders-szigetnél idén júliusban.

A kutatók úgy vélik, hogy a keskenytestű kézhal (Pezichthys compressus) egy egyedét látták, igaz, teljesen nem biztosak a beazonosításban.

A fajt 1986-ban fedezték fel, és utoljára 1996-ban figyelték meg.

„Nem lehetünk 100 százalékig biztosak benne, hogy melyik kézhalfaj lehetett” – mondta Carlie Devine, a csapat tagja.

A példány jóval nagyobb volt, mint a korábban tanulmányozott két egyed, és mintegy 100 kilométerrel távolabb bukkant fel. Dr. Candice Untiedt, az expedíció tagja szerint nagyon fontos felfedezésről van szó, nagyon kicsi az esélye az állat észlelésének, illetve megörökítésének.

A kézhalak leginkább arról ismertek, hogy módosult úszóik segítségével képesek sétálni a tengerfenéken. A csoportnak 14 ismert faja van, ezek közül hét van jelen Tasmaniánál és a Bass-szorosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik