Tudomány zöldövezet

Már az olajipari óriás szerint is rosszul állunk a klímaváltozás elleni harcban

7713Photography / Getty Images
7713Photography / Getty Images

A világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari cége, az amerikai ExxonMobil szerint 2050-re még mindig az olaj és gáz fedezi majd a globális energiaszükséglet 54 százalékát – írja a Reuters.

Az előrejelzés alapján az emberiség képtelen lesz maximum 2 Celsius-fokban korlátozni felmelegedést.

A számítások azt mutatják, a világ 2050-re érheti el a 25 milliárd tonna energiához köthető szén-dioxid-kibocsátást. Ez több mint kétszerese annak az átlag 11 milliárd tonnának, amelyre az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a 2 Celsius-fokos forgatókönyvhöz szükség lenne. Az ExxonMobilnál úgy látják, az átállás folyamatban van, de a jelenség nem elég gyors a nettó zéró célok eléréséhez.

A cég termeli a globális nyersolajmennyiség mintegy 3 százalékát. Idén májusban a vállalat részvényesei elsöprő többséggel elutasították az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőteljesebb intézkedésekkel kapcsolatos kéréseket.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021 óta hangoztatja, hogy sokkal több forrást kell a tiszta energiát hasznosító technológiákra fordítani ahhoz, hogy a világ 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. Az Exxon az IEA-ra hivatkozva most kijelentette: a szükséges 55 technológiából mindössze kettő fejlődik megfelelően.

A vállalat szerint a kibocsátás 2050-ig csak 25 százalékkal fog mérséklődni. A jelentés alapján az emisszió ebben az évtizedben eléri a több mint 34 milliárd tonnát, 2050-re innen csökken majd a szám 25 milliárdra.

Az Exxon 2027-ig hat év alatt 17 milliárd dollárt fektet majd be az alacsonyabb kibocsátású technológiákba, például a szén-dioxid-megkötésbe. A pénz nagy része a saját és harmadik felek tevékenységeinek emisszió-csökkentésére fog irányulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik