Tudomány

Sikeres volt az első méhátültetés Angliában

SvetaZi / Getty Images
SvetaZi / Getty Images

Hatalmas lépést jelenthet az elkövetkező években a reprodukciós orvostudományban méhátültetések. Az első sikeres műtét, 2012 óta világszerte mintegy 100 beavatkozást végeztek el, most pedig az Egyesült Királyságban is átesett egy nő a beavatkozáson – írja a Science Alert.

A recipiens egy 34 éves nő volt, aki méh nélkül született, a donor pedig nővére, akinek már van saját gyermeke.

A műtétet a Womb Transplant UK nevű jótékonysági szervezet finanszírozta, amely a méhátültetéssel kapcsolatos kutatásokra gyűjt pénzt, emellett céljuk, hogy a méhátültetés a következő években a meddőség kezelésének lehetőségévé váljon a gyógyszerek, a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság mellett.

Mivel jár a műtét?

A méhátültetés egy bonyolult eljárás, amelynek során egy sebészcsoport eltávolítja a méhet a donorból, egy másik csapat pedig átülteti a recipiensbe. Az eljárás mindkét szakasza komoly, többórás beavatkozást igényel, ami után a páciensek napokig kórházban maradnak. Az alanyok a döntés előtt tanácsadáson vesznek részt, majd a fogadó az átültetés után olyan gyógyszereket szed, amelyek elnyomják az immunrendszert, hogy a szervezete ne lökje ki az új szervet.

A sikeres megtermékenyülés és szülés után a recipiensnek át kell esnie egy újabb műtéten, hogy eltávolítsák a méhet, melynek hatására az immunszuppresszív gyógyszerek szedése abbahagyható. Az első sikeres méhátültetés óta mintegy 50 baba jött világra. Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra is, hogy a méheltávolításon átesett nők — még akkor is, ha az nem váltja ki a menopauzát — depressziót tapasztalhatnak ennek következtében.

A statisztikák szerint ötezer nőből általában egy nő születik méh nélkül, ám érdemes megjegyezni, hogy sok más szülőképes korú nőnek eltávolítják a méhét rák, mióma, vagy épp rendkívül erős menstruáció miatt.

Bár a méh nélküli nők még mindig lehetnek genetikai anyák — ha a petesejtjeik felhasználásával létrehozott embriókat béranya hordozza ki és hozza világra —, a méhátültetés lehetőséget ad nekik arra, hogy saját gyermeküket hordják ki és hozzák világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik