Tudomány

Ritka betegséget mutattak ki egy több száz éves múmiánál

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Több mint száz évvel ezelőtt egy nő mumifikálódott maradványaira bukkantak Bolíviában. Eddig nem volt tisztázott, hogy mi okozta az érintett halálát, egy új tanulmány alapján azonban egy gombás fertőzés, a völgyi láz, más néven kokcidioidomikózis állhatott a háttérben – írja az IFLScience.

A kórokozó általában nem halálos kimenetelű légzőszervi megbetegedést idéz elő, ebben az esetben azonban úgy tűnik, hogy elpusztította az áldozat csontjait, ami valószínűleg a halálához vezetett.

A völgyi láz bizonyos, a Coccidiodes nemzetségbe tartozó gombák belélegzésével kapható el. A fertőzés nem adható át, a betegség az Egyesült Államok délnyugati, valamint Közép- és Dél-Amerika száraz és félszáraz területein fordul elő. A kokcidioidomikózis főként talajjal vagy porral való érintkezés után alakul ki, és a leggyakrabban a fizikai munkásokat érinti.

A betegség elsődleges formája tüdőgyulladás-szerű, az esetek 1-5 százalékában viszont progresszív, krónikus és gyakran halálos kimenetelű, szétterjedt fertőzésként jelentkezik. Az ilyen esetek kevesebb mint felében a kórokozó a csontokat támadja meg, jelentős elváltozásokat alakítva ki a koponyán és a gerincen. A múmia esetében ilyen deformációkat detektáltak.

A holttestet 1897-ben fedezték fel egy nyugat-bolíviai barlangban, később pedig az olasz királyi konzul szerezte meg, jelenleg így a Nápolyi II. Frigyes Egyetem Antropológiai Múzeumában őrzik. A lelet 765 éves, a nő 25-35 éves korában halt meg, testét zsugorított helyzetben balzsamozták be.

Más ősi andoki múmiákhoz hasonlóan a nő hasát is kokalevelekkel tömték ki, koponyáját pedig mesterségesen deformálták, hogy megnyúltnak tűnjön. A test röntgenvizsgálata számos csontos elváltozást detektált, amelyek a koponyán és a csigolyákon koncentrálódtak. A kutatók szerint ezek a völgyi láz ritka típusának jelei.

A szakértők eleinte arra gyanakodtak, hogy a múmia tuberkulózisban (tbc) szenvedett, amely a 13. században jelen volt az Andokban, és hasonló deformációkat okoz. A közelebbi vizsgálat ugyanakkor azt mutatta, hogy a múmia elváltozásainak jellege és elhelyezkedése különbözik a tbc-hez köthető deformációktól.

A betegség főként férfiakra jellemző, és ősi, nyugat-bolíviai leleteknél még nem írták le. A felfedezés azt sugallja, hogy a korabeli nők olyan fizikai munkát végezhettek, amely során pornak voltak kitéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik