Tudomány zöldövezet

A véltnél is nagyobb lehet Cassius, a 120 éves krokodil

MARINELAND MELANESIA / AFP
MARINELAND MELANESIA / AFP

Idén júniusban lett 120 éves Cassius, a világ legöregebb fogságban élő krokodilja, az egyed a becslések alapján 1903-ban kelhetett ki. Az állat 2011-ben került be a Guiness rekordok könyvébe, a példány akkor 5,48 méter hosszú volt. Gondozói ugyanakkor azóta nem mérték le, pedig Cassius tovább nőhetett – írja a Live Science.

Nagyon valószínű, hogy Cassius 2011 óta megnőtt, azonban nem próbáltuk meg újra megmérni

– mondta a Guinness World Recordsnak Toody Scott, aki az ausztráliai Marineland Krokodilparkban gondozza Cassiust. Mint hozzátette, a közeljövőben lehet, hogy megkísérlik majd a mérést.

Cassius egy bordás krokodil, a faj akár 7 méteresre is megnőhet. A jelenlegi hosszrekorder egy másik példány, az 50 éves Lolong, a 6,17 méter hosszú állat a Fülöp-szigeteken él. Cassius valószínűleg nem fogja utolérni fajtársát, Scott szerint 5 méter felett az állatok növekedése jellemzően évi 1 centiméteresre csökken, de akár le is állhat.

Cassius testének egy része egyébként hiányzik, emiatt 15-25 centiméterrel lehet rövidebb. Amikor 1984-ben befogták, orra és pofája egy része már nem volt meg, ezeket más krokodilokkal való harcok, illetve csónakokkal való ütközések során vesztette el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik