Tudomány zöldövezet

Videó: percekig állt mozdulatlanul, fejjel lefelé a bálna

YBS Youngbloods
YBS Youngbloods

Egy ausztrál tiktokker egy egészen furcsa jelenetet vett videóra az óceánon – írja a ScienceAlert. Brodie Moss felvételén egy hosszúszárnyú bálna látható, amely mintha lefagyott volna, miközben kidugta a farkát a vízből.

Moss egy átlátszó kajakban evezett, amikor megpillantotta maga előtt a szinte teljesen mozdulatlan, függőlegesen elhelyezkedő állatot.

A bálna körül egy borjú is felbukkant, a jelenetről felülről és a vízből is sikerült felvételeket készíteni.

A hasonló viselkedésre évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a kutatók. A ritka jelenség hosszúszárnyú bálnákra, szürke bálnákra, grönlandi bálnákra és simabálnákra jellemző.

Moss nem árulta el, hogy hol készítette a felvételeket, a videós azonban a YBS Youngbloods stábjának a tagja. A csapat Nyugat-Ausztrália partjainál, Exmouth és Broome között készít óceáni médiatartalmakat.

A furcsa viselkedést korábban nemcsak Ausztráliánál, hanem többek között Hawaiinál és Brazíliánál is dokumentálták. Brazil kutatók szerint az egyes események akár 12 percig is tarthatnak, a bálnák pedig ilyenkor lassan forgatják farkukat, így maguk is forognak. A jelenséget magányos állatoknál, anyabálnáknál és vemhes példányoknál is észlelték, anyaállatok esetében a borjak a nőstények körül szoktak úszkálni, éppen úgy, ahogy azt Moss is megörökítette.

Hogy mi áll a viselkedés hátterében, arról megoszlanak a vélemények. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a bálnák ilyenkor megpihennek, más kutatók szerint viszont a fejjel lefelé állás a test hűtését szolgálja, az erekkel teli farkat ugyanis ilyenkor hűvös szellő érheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik