Tudomány zöldövezet

Húszkarú állatfajra bukkantak az Antarktisznál

Xavier Hoenner Photography / Getty Images
Xavier Hoenner Photography / Getty Images

Egy új állatfajt találtak az Antarktisz közelében – írja az Insider, amely fotókat is közölt a bizarr külsejű lényről.

Greg Rouse, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a felfedezésről beszámoló tanulmány társszerzője szerint az állatnak húsz karja van, testhossza pedig akár a 20 centimétert is elérheti.

A faj az antarktiszi eper-tengerililiom nevet kapta, az állat testének mérete és formája ugyanis egy eperre emlékeztette a kutatókat. A jellegzetes testre kapcsolódnak rá a kisebb, a kapaszkodást segítő nyúlványok, azaz a cirrusok. A karok ezeknél hosszabbak, és általában a mozgásban játszanak szerepet.

Az állat tudományos neve Promachocrinus fragarius, és a tengeri csillagokat és tengeri uborkákat is magába foglaló tengeri liliomok közé tartozik. A tengeri liliomok többségének tíz karja van, az antarktiszi állat ezért különleges.

A szakértők korábban úgy gondolták, hogy az antarktiszi tengeri liliomok egyetlen fajt alkotnak, a legújabb vizsgálat viszont felfedte, hogy valójában nyolc különálló fajról, köztük a most bemutatott állatról van szó. A Promachocrinus fragarius 65-1170 méteres mélységben fordul elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik