Tudomány zöldövezet

Kétfejű kígyó lesz látható egy állatkertben

Cameron Park Zoo / Facebook
Cameron Park Zoo / Facebook

Kétfejű kígyó lesz látható a texasi Cameron Park Állatkertben – írja a Newsweek. A létesítmény szóvivője elmondta, az ilyen állatok nagyon ritkák, és még kevesebbszer fordul elő, hogy sokáig élnek.

Mivel két agy próbál egyszerre irányítani egy testet, gyakran megesik, hogy nehezen tudnak vadászni, illetve elmenekülni a ragadozók elől, ami a vadonban jelentősen csökkenti a túlélési esélyeket.

Az állatkert kétfejű texasi patkánysiklója viszont már jó ideje él: 2016-ban bukkantak rá egy ház hátsókertjében.

A hüllő fejeit Panchonak és Lefty-nek hívják, mozgásuk eléggé rosszul koordinált, hiszen gyakran különböző cselekvésekre próbálják utasítani a testet egyidejűleg. Az állatkert munkatársa szerint egyértelműen a jobb oldali fej a dominánsabb, a bal oldali csak ritkán eszik és általában oda megy, ahová a jobb oldali akar.

Cameron Park Zoo / Facebook

A kétfejű állat kisebb, mint átlagos fajtársai – nem éri el az 1 méteres hosszúságot –, de egészségi állapotát folyamatosan szemmel tartják az intézmény dolgozói. A különleges kígyót 2021-ben egy sérülés miatt távolították el az állatkert kiállításából, mostanra azonban a seb meggyógyult, így a látogatók újra megtekinthetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik