Tudomány zöldövezet

Ez a pók akkora, mint egy kölyökkutya

Kritsada Petchuay / Getty Images
Kritsada Petchuay / Getty Images

A világ legnagyobb, jelenleg is élő pókfaja nagyjából akkora mint egy kölyökkutya – írja a Live Science. A góliát madárpókok (Theraphosa blondi) Dél-Amerika sűrű esőerdeiben élnek, és lábfesztávolságuk elérheti a 28 centimétert.

Habár ez kicsit elmarad az óriás vadászpókok 30 centiméteres lábfesztávolságától, mégis őket lehet a világ legnagyobb pókjainak nevezni, hiszen testük és tömegük jóval nagyobb, mint ausztrál rokonaiké.

Az óriás tarantulaként is ismert ízeltlábúak teste nagyjából 13 centiméter hosszú, és akár 175 grammot is nyomhatnak.

Ezek az állatok jellemzően tücskökkel, gyíkokkal és békákkal táplálkoznak, de esetenként akár egerekkel és madarakkal is kibővíthetik az étrendjüket. Zsákmányukat jókora, 2,5 centiméteres csáprágójukkal ejtik el, amellyel halálos idegmérget fecskendeznek a prédába.

Szerencsére ez a méreg az emberekre nem veszélyes: a góliát madárpók harapása egy átlagos darázscsípéshez hasonlítható, ráadásul ritkán is támadnak emberre.

Akármilyen nagyok is az óriás tarantulák, ők sincsenek biztonságban a vadonban, ugyanis kígyók, darazsak és bizony emberek is szívesen lakmároznak belőlük. Ezek a pókok azonban arra is fel vannak készülve, ha rájuk veszélyes ragadozóval találnák szembe magukat: mellső lábaik összedörzsölésével fenyegető sziszegő hangok tudnak hallatni, hogy elijesszék a rájuk vadászó állatokat. Ha ez sem lenne elég, képesek speciális, kampó alakú sörtéket kilőni, amelyek a ragadozók bőrébe és szemébe fúródva irritációt okoznak, és elkergetik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik