Tudomány zöldövezet

Az autóba benyúlva támadt egy medve a turistára

Troy Harrison / Getty Images
Troy Harrison / Getty Images

A letekert ablakon benyúlva, egy autóban karmolt meg egy turistát egy medve az amerikai Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban – írja a The Charlotte Observer. A túrázó kisebb sérüléseket szenvedett a karján, az eset a park tennessee-i részén történt.

A környéket az esetet követően lezárták.

Amikor az emberek szándékosan vonzzák a medvéket emberi vagy háziállat-eledellel, az veszélyes helyzetet teremthet a látogatók, a helyi közösségek és a medvék számára

– emelte ki Cassius Cash, a park munkatársa.

Mint a szakértő hozzátette, az augusztus kritikus időszak az állatoknak, hiszen nincs szezonja a bogyóknak, makkoknak és más fő táplálékoknak. Ilyenkor élelem után kutatva gyakran közelítik meg az autókat. „Ha valaki egyszer egy járműből ételt dob ki egy medve felé, vagy ételt hagy a földön, a medve hozzászokik ehhez a táplálékhoz és a tapasztalathoz” – nyilatkozta Cash.

A példányok idővel bátorrá és agresszívvá válhatnak, a nőstények pedig utódaikat is megtaníthatják a problémás viselkedésre. A park a mostani támadás kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az autósok is kerüljék el az állatokat.

A fekete medvék száma az utóbbi időkben nőtt a térségben. Ahogy az emberek is egyre többen vannak jelen, úgy emelkedik a találkozások esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik