Tudomány zöldövezet

Vízibalettozó bálnákat vettek videóra

Art Wolfe / Getty Images
Art Wolfe / Getty Images

Ritka jelenetet örökített meg egy, a születésnapját ünneplő New Hampshire-i férfi – írja az ABC. Robert Addie az óceánon tartózkodott három lányával, amikor sikerült levideóznia, ahogy három hosszúszárnyú bálna szinte tökéletes szinkronban ugrik ki a vízből.

Az állatok mintha vízibalettet adtak volna elő.

Addie szerint felemelő volt látni a jelenetet.

A férfi korábban évtizedeket töltött a vízen kereskedelmi halászként Massachusettsben és Alaszkában. Pályafutása során több ezer bálnával találkozott, a hétfőn átélt jelenséghez foghatót viszont még nem látott.

Addie egy horgászaton ünnepelte Cape Codnál 59. születésnapját, valamint azt, hogy épségben visszatért egy ukrajnai humanitárius útról. A férfi a hajótól mintegy 300 méterre úszó bálnákat próbálta levideózni, amikor megpillantották a ritka, hármas, szinkronban történő ugrást.

Érdekes módon a három kifejlett példány mutatványa után egy fiatalabb egyed is következett. Bálnaszakértők szerint a hasonló kiemelkedések talán a paraziták eltávolítását vagy az emésztést segítik, Addie elképzelhetőnek tartja, hogy a felnőttek éppen kisebb társukat tanították. A cetfélék körében a tanítás egyáltalán nem példátlan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik