Tudomány zöldövezet

Vöröspanda-kölyök született a debreceni állatkertben

Zoo Debrecen
Zoo Debrecen

Vöröspanda-kölyök jött világra Debrecen állat- és növénykertjében – derül ki a Zoo Debrecen közleményéből. Az újszülött állat kezdettől fogva szépen gyarapodik és erősödik anyja gondoskodása mellett.

A kölykön július 27-én végezték el első állatorvosi vizsgálatát, amely szerint állapota kifogástalan, neme pedig nőstény. Nevéről a látogatóközönség bevonásával döntenek majd. A jó étvágyú, most 410 grammos kispandát a következő napokban a szerencsés látogatók egyre nagyobb eséllyel pillanthatják meg a kifutóban.

A Himalája, Észak-Burma, valamint a kínai Szecsuán és Jünnan tartományok magashegyi erdőiben őshonos vörös panda, vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő tagja. Bár rendszertani besorolása szerint ragadozó, tápláléka jórészt bambuszból áll, amelynek fogyasztásában nagy segítségére van hüvelykujjszerűen módosult mellső csuklócsontja.

Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma 10 000-nél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Érdekesség, hogy a nepáli eredetű „panda” elnevezést – amelynek jelentése „bambuszevő” – először a vörös macskamedvére használták, és csak később kapta meg a medvefélékhez tartozó óriáspanda a két faj étrendbeli hasonlóságai alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik