Tudomány zöldövezet

Delfinek borítottak be egy ausztráliai partot

STRINGER / ABC TV Australia / AFP
STRINGER / ABC TV Australia / AFP

Csaknem száz hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra kedden Ausztrália nyugati részén – írja az MTI. A példányok fele szerda reggelre a mentési kísérletek ellenére elpusztult.

A delfinek kedden reggel tűntek fel Albanitól keletre, a Cheynes Beach környékén. A csoport a nap folyamán egyre közelebb került a szárazföldhöz, délutánra már tele volt a partszakasz a kivetődött egyedekkel.

A még zajló mentésben állatvédők, a perth-i állatkert állatorvosai, tengerbiológusok és önkéntesek is részt vesznek. A nyugat-ausztráliai természetvédelmi hivatal átmeneti tábort állított fel, hogy nyomon tudják követni a delfinek állapotát. A hivatal egyik illetékese az ausztrál közszolgálati médiának elmondta, az éjszaka folyamán 51 állat pusztult el a parton.

46 delfin még életben van, most arra koncentrálunk, hogy visszajuttassuk őket a vízbe, és arra ösztönözzük őket, hogy a mélyebb vizek felé ússzanak.

Optimisták vagyunk, szeretnénk annyi delfint megmenteni, amennyit csak tudunk” – nyilatkozta.

A partra vetődések előtt készült drónfelvételeken az látszik, hogy a delfinek szív alakú alakzatba formálódtak, mielőtt szárazra kerültek volna. A Cheynes Beach Caravan Park tulajdonosa az ABC csatornának azt mondta, ilyen jelenséget még sosem láttak.

Szakértők szerint a szokatlan viselkedés a csoporton belüli stresszre vagy betegségre utalhat. A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek rendkívül társas állatok, gyakran egész életük során szoros kapcsolatot tartanak fenn csoportjukkal.

Vanessa Pirotta, a Macquarie Egyetem szakértője szerint a drónfelvétel alapján úgy tűnik, hogy a delfinek összezavarodtak, a tömeges partra vetődés okát azonban ő sem tudta megmagyarázni. Azt nem tartja valószínűnek, hogy ragadozó elől menekültek volna az állatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik