Tudomány zöldövezet

Megdőlt a júliusi melegrekord Európában: 48,2 Celsius-fokot mértek

Davide Pischettola / NurPhoto via AFP
Davide Pischettola / NurPhoto via AFP

Hetek óta extrém hőség tombol a mediterrán térségben, melynek eredményeként Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban is több helyen mértek már 40 fok feletti hőmérsékleteket – írja az Időkép.

A kontinens legforróbb területe Szicília és Szardínia szigete, ahol helyenként a 45 fokot is átlépte már a hőmérséklet. Az utóbbi sziget keleti részén fekvő Jerzu és Lotzorai településeken hétfőn 48,2 fokos csúcshőmérsékletet mértek, ami megdöntötte a július hónapra vonatkozó európai melegrekordot.

A most rögzített extrém magas hőfok alig több mint fél Celsius-fokkal marad el az abszolút európai melegrekordtól, amit 2021-ben mértek Szirakúzában.

Szicília sem sokkal maradt el ettől a rekordtól, volt ahol 47,2 fok volt a napokban a maximum érték, Palermóban pedig 45,9 fokot mértek.

A sziget legnagyobb városában éjszakára sem csökkent sokat a hőmérséklet. Kedd hajnalban sok helyen 30 fok felett alakultak a minimumok, a SIAS (Szicíliai Agrometeorológiai Információs Szolgálat) mérőhálózata 37,2 fokos minimumot rögzített a városban, ami szintén európai rekordnak számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik