Tudomány zöldövezet

Agresszív vidra terrorizálja a kaliforniai szörfösöket

Betty Wiley / Getty Images
Betty Wiley / Getty Images

Továbbra is keresik a hatóságok azt a tengeri vidrát, amely a kaliforniai Santa Cruz partjainál lopott el több szörfdeszkát – írja az AP. Az állat felbukkanásáról korábban mi is beszámoltunk.

A kaliforniai hal- és vadvilági hivatal, illetve és a Monterey Bay Aquarium szakértői több mint egy hete próbálják befogni az ötéves, 841-es jelű nőstényt. Az állat meglehetősen agresszív, az emberekre is veszélyt jelent. A cél az lenne, hogy a példányt elfogják, megvizsgálják, majd egy állatkertben vagy akváriumban helyezzék el.

A vidrának az elmúlt időszakban valóságos rajongói tábora alakult ki, sokan kerekednek fel, hogy megpillantsák.

Jessica Fujii, a Monterey Bay Aquarium szakembere szerint a művelet során több kihívással is szembe kell nézniük, többek között a rossz időjárás is akadályozta a munkát. A legnagyobb problémát ugyanakkor az okozza, hogy 841-es nagyon ügyesen tudja elkerülni a befogást.

Az egyedet egy profi fotós, Mark Woodward tette híressé, akinek több alkalommal is sikerült megörökítenie, ahogy a vidra szörfösökkel küzd. Egyik felvételén az látható, miként tud elvenni egy deszkát egy fiatal férfitól.

A szakemberek az elmúlt napokban egy csaliként kitett szörffel próbálták elkapni a vidrát, és bár az többször felmászott a deszkára, mindig sikerült még időben elmenekülnie. Az állat agresszív viselkedése szokatlan, annak okai nem ismertek, de valószínűleg hormoningadozások állnak a háttérben.

A példány anyját is ismerték a kutatók, egy időben azt a nőstényt is be kellett fogni agresszivitása miatt. Sőt már 841-esnél is megfigyeltek korábban hasonló viselkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik