Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a macskák Lengyelországban

Tuul & Bruno Morandi / Getty Images
Tuul & Bruno Morandi / Getty Images

Macskák tucatjai pusztultak el Lengyelországban miután érintkeztek a H5N1 nevű, madárinfluenzát okozó vírussal – írja a Live Science. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint korábban is volt már arra példa, hogy macskákat fertőzött meg ez a kórokozó, de ez az első olyan eset, amikor egy térségben tömegesen betegednek meg.

A H5N1 egy rendkívül patogén vírus, amely nagyon magas halálozási rátával járó betegséget okoz a baromfik körében, de átterjedhet vadon élő madarakra vagy akár emlősökre és emberekre is.

Dél-Amerikában a madárinfluenza sorra szedi áldozatait: több ezer fóka és pingvin, illetve számos delfin és pingvin is elpusztult a betegség miatt.

A lengyel hatóságok június végén értesítették a WHO-t a különös macskahalálozásokról, július elején a szervezet 46 érintett állattól vett mintát, a vizsgálatok 62 százalékuknál mutatott ki madárinfluenzát. A fertőzött macskák közül 14-et elaltattak, további 11 pedig elpusztult. A fertőzés tünetei lehet a tüdőgyulladás, légzési nehézségek és a véres hasmenés.

Kapcsolódó
Tömegesen pusztulnak a tengeri állatok Chilében
A halászati hatóságok közölték, el kell földelni az elpusztult állatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik