Tudomány

Ezzel az öt lépéssel megóvhatjuk az agyunkat

gorodenkoff / Getty Images
gorodenkoff / Getty Images

Már több mint 10 millión nézték meg azt a TikTok-videót, amelyben Emily McDonald idegtudós hallgató elmagyarázza, mi az a három dolog, amit kerül az agya védelme érdekében. Mint mondta, reggelente nem használja a telefonját, próbál pozitívan gondolkodni, és kerüli a feldolgozott élelmiszereket. Jason Shepherd, a Utahi Egyetem neurobiológusa és Talia Lerner, a Northwestern Egyetem idegtudósa további tanácsokat adott, amiket érdemes megfogadni – írja a ScienceAlert.

Alvás

A kutatók szerint az első és legfontosabb dolog, hogy minden este eleget aludjunk, megfelelő környezetben. Napi 6-8 órányi alvás segít az agynak az új információk feldolgozásában, az emlékek kialakításában. Emellett az amiloid plakkok néven ismert fehérjék felhalmozódását is gátolja, amelyek gyakran felhalmozódnak az Alzheimer-kórban szenvedők agyában. Az alvás segít az új helyzetekhez és tapasztalatokhoz való alkalmazkodásban is.

Kutatások bizonyítják, hogy az agyunk minél jobban alkalmazkodik az új kihívásokhoz, annál inkább javíthatjuk és megőrizhetjük kognitív funkcióinkat az életkor előrehaladtával. 

Testmozgás

A testmozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni az agy egészségének megőrzése szempontjából. A torna, a futás és lényegében bármilyen sport növeli az agy vérellátását. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeresen sportoló embereknél kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, és a testmozgás késleltetheti a kognitív hanyatlást is az öregedés során. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) hivatalos ajánlása szerint heti 150 perc testmozgásra van szükség.

Közösségi élet

A magány károsíthatja az ember mentális egészségét, érzelmi jólétét és agyának egészségét, ezért fontos, hogy kapcsolatban maradjunk másokkal, jelezte Talia Lerner. Mint mondta, az erős szociális hálóval rendelkező emberek általában tovább élnek: a más emberekkel való együttlét jót tesz a lelkünknek, ami jót tesz az agy egészségének is. A tanulmányok szerint az erős társadalmi kapcsolatok csökkenthetik a depresszió és a szorongás kockázatát is, és segítenek az embereknek jobban megbirkózni a nehézségekkel.

Ha a fizikai korlátok miatt személyesen nem is, a közösségi média előnyeit kihasználva mindenképp érdemes tartani a kapcsolatot a barátokkal.

Próbáljunk ki új dolgokat

A kutatók szerint nagyon fontos, hogy időközönként új embereket ismerjünk meg, új helyeket lássunk, és persze friss kihívások elé állítsuk magunkat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy sűrűn kell külföldre utazni, vagy munkahelyet váltani, a megoldás egy új hobbi is lehet.

Azt hiszem, sokan belerokkanunk a hétköznapi rutinba, a mókuskerékbe, amikor minden nap ugyanazt a dolgot csináljuk. Ha viszont képesek vagyunk folyamatosan új módokon használni az agyunkat, jobb mentális eredményeket érhetünk majd el az életkor előrehaladtával

— mondta Shepherd.

Egészséges étkezés

A testmozgás mellett talán a megfelelő étkezés a legfontosabb dolog, amit az elménk egészségéért tehetünk. A feldolgozott élelmiszereket számos tanulmány összefüggésbe hozta már a kognitív hanyatlással és a demencia fokozott kockázatával, mégis egyre elterjedtebb a rohanó világban.

Amellett, hogy az elménkre is rosszul hat, az előrecsomagolt ételek növelhetik az olyan egészségügyi állapotok kockázatát is, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás.

Az agy és a test egészségének megőrzése érdekében érdemes korlátozni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és arra törekedni hogy étrendünk nagy része gyümölcsökből, zöldségekből, sovány húsokból és teljes kiőrlésű gabonafélékből álljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik