Tudomány az élet nagy kérdései

Miért álmosodnak el a férfiak szex után?

nemke / Getty Images
nemke / Getty Images
Az ismert sztereotípia szerint a férfiak hajlamosak álomba szenderülni szex után. A megfigyelésnek van némi igazságalapja, de a nőktől sem szokatlan az orgazmus utáni fáradtság.

Elég sokan hallottak már az elképzelésről, mely szerint a férfiak az orgazmust követően hajlamosak elálmosodni. Meglepő lehet, de a megfigyelés valójában nem teljesen igaz, még ha van is benne némi igazság. A jelenség hátterében álló okokat az IFLScience mutatja be.

Az orgazmus során rengeteg hormon szabadul fel az ember szervezetében, köztük oxitocin, prolaktin, gamma-aminovajsav és más endorfinok.

Ezek mind-mind hozzájárulnak az álmosság érzetéhez, az oxitocin pedig különösen.

Dr. Sue Carter, az Indianai Egyetem kutatója szerint a felszabaduló hormon csökkenti a stressz szintjét, mérsékli a védekezőképességet, és elősegíti a nyugodt mozdulatlanságot. „A minőségi pihenéshez ideális, ha éjszaka nyugodtan feküdhetünk, és nem jár az agyunk, nem gondolunk azokra a dolgokra, amelyek zavarnak, illetve amelyeket másnap el kell végezni” – nyilatkozta a szakértő.

A prolaktinról azt is feltételezik, hogy nagy szerepet játszik az álmosságban, valamint a szex utáni izgalom csökkenésében. A magasabb prolaktinszintű embereknél fokozott nappali álmosságot mutattak ki, ami a hormon és az álmosságérzet közötti összefüggésre utal.

Érdekes módon egy 2005-ös tanulmány azt tárta fel, hogy a prolaktinszint növekedése 400 százalékkal magasabb a közösülés után, mint a maszturbációt követően. A vizsgálatba nőket és férfiakat is bevontak. Az eredmények azt jelenthetik, hogy a szex fiziológiailag kielégítőbb. A kutatók arra jutottak, hogy a hormon a férfiak esetében különösen fokozhatja a fáradtságot.

Nem csak a nőkre jellemző

A jelenség biológiai okai tehát részben érthetőek, az evolúciós oldal azonban kevésbé. Az orgazmus után felszabaduló hormonoknak vélhetően a partnerrel való kötődésben van szerepük, lehetséges, hogy az álmosság inkább csak mellékhatás.

Az evolúciós magyarázatok közé tartozik, hogy az álmossággal a férfiak a nők mellett maradnak, magyarán nem akarnak újabb partnert keresni a közösülést követően. Ezen hipotézis megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A tanulmányok alapján egyébként a nők ugyanolyan fáradtak lehetnek szex után, mint a férfiak, különösen, ha orgazmusuk is volt.

A férfiakhoz kötődő sztereotípiához az orgazmusbeli különbségek is hozzájárulhatnak. A tetőpontot követően ugyan mindkét nem álmossá válhat, nagy általánosságban ugyanakkor a férfiak élnek meg több orgazmust, így náluk szembetűnőbb lehet a jelenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik