Tudomány zöldövezet

Rafting közben tűnt el a neves sarkkutató

Mark C Stevens / Getty Images
Mark C Stevens / Getty Images

Eltűnt Alaszka közepén Craig George egykori sarkkutató, a világ egyik legelismertebb bálnaszakértője – írja az Alaska Beacon. A tudós múlt hét szerdán szenvedett raftingbalesetet, amelyben bizonyosan életét vesztette.

A 70 éves kutató a Chulitna folyón, a Denali Nemzeti Park közelében haladt társaival, amikor nyoma veszett, holttestét egyelőre nem találták meg.

A szakember évtizedeken töltött a grönlandi bálnák tanulmányozásával, emellett azt is vizsgálta, hogy a tengeri jég csökkenése és a klímaváltozás egyéb hatásai miként befolyásolják a sarkvidéki Alaszkát.

A kutató az 1970-es években költözött a mai Utqiagvikbe, a sarkkörön túlra, ahol a helyi közösség meghatározó alakjává vált. A North Slope megyei vadvédelmi hivatalnál dolgozott, részben azzal vált ismertté, hogy szorosan együttműködött az inupiat szakértőkkel, kombinálta az őslakosok tudását a legújabb technológiákkal.

A közösségi oldalon több ismerőse is megemlékezett George-ról szakmai és emberi érdemeit méltatva. Austin McDaniel, az Alaszkai Állami Rendőrség szóvivője szerint a keresést a folyó magas vízállása akadályozta. Amint a vízszint lecsökken, egy búvárcsapat speciális felszereléssel kezdi meg a kutatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik