Tudomány zöldövezet

Ez az ország másfélszer gyorsabban melegszik, mint a világ többi része

GeirSteneLarsen / Getty Images
GeirSteneLarsen / Getty Images

Spanyolországra súlyosabb mértékben hat a klímaváltozás, mint a világ többi részére: minden egyes fok globális melegedés másfél Celsius-foknak felel meg az Ibiériai-félszigeten – írja az Euronews a Greenpeace legfrissebb kutatása alapján.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy amennyiben Spanyolország nem csökkenti jelentősen és gyorsan a globális felmelegedést okozó kibocsátásait, az ország forróbbá, szárazabbá és tűzveszélyesebbé válhat

— jelentette ki Maria José Caballero, a Greenpeace spanyolországi egységének vezetője, hozzátéve, hogy több árvizekre, nagyobb intenzitású tűzvészekre, valamint komolyabb tengerszint emelkedésre kell számítani.

A jelentés szerint a globális felmelegedés másfélszer gyorsabban zajlik Spanyolországban, mint a világ többi részén. Így a jelenlegi számítások szerint a terület időjárása várhatóan a következő 20 évben eléri a 2 Celsius-fokos felmelegedést. A legrosszabb kibocsátási forgatókönyv szerint a felmelegedés mértéke a 21. század végére akár a 4 fokot is elérheti.

A melegedés következtében a jelenleg is tapasztalt vízhiány még nagyobb problémává válhat.

Amennyiben a hőmérséklet felmelegedése eléri a 2 Celsius-fokot, az azt jelentheti, hogy Dél-Európa lakosságának több mint egyharmada vízhiányt fog tapasztalni. Ez megduplázódik, ha a felmelegedés eléri a 3 fokot. A szakértők és a spanyol kormány is egyetért abban, hogy gyors reakcióra van szükség: a hőhullámok miatt kieső bevétel 2060-ra elérheti az ország bruttó hazai termékének 3 százalékát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik