Tudomány zöldövezet

Vámpírhalak szaporodtak el a Nagy-tavakban

Egyre nagyobb számban van jelen az észak-amerikai Nagy-tavakban a tengeri ingola – írja az Insider. A vérszívó, parazita fajra gyakran hivatkoznak vámpírhalként. Az állatok azért szaporodhattak el a térségben, mert a pandémia megakasztotta a populáció szabályzását.

A hal tapadókorongra emlékeztető szájjal, körkörös fogsorral, fogazott nyelvvel és angolnaszerű testtel bír.

Az élősködő főként más halakra támad, de esetenként az embert is megharaphatja.

A faj az Atlanti-óceán északi és nyugati részén őshonos, édesvízben ívik, és a 19. században a Nagy-tavakban is megjelent. A tengeri ingola egy évtized alatt gyorsan elterjedt a régióban, veszélybe sodorva az őshonos, kereskedelmileg fontos halakat. Egy évszázadon belül a helyi pisztránghalászat összeomlott, amit nagyrészt az inváziós faj okozott.

Az amerikai és kanadai hatóságok utóbb komoly eredményeket értek el a populáció szabályozásában, a legtöbb területen az egyedszám 90 százalékkal csökkent. 2020 és 2021 között ugyanakkor a koronavírus-világjárvány akadályozta a munkát, ami ismét a populáció látványos gyarapodásához vezetett.

A pontos egyedszám nem ismert, egyes becslések alapján a 2020-as célérték csupán 25 százalékát tudták kiirtani. Az állomány kontrollálása költséges és energiaigényes folyamat, speciális irtószert igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik