Tudomány zöldövezet

Folklórból ismert állatfajt fedeztek fel

Willem Van Zyl / Getty Images
Willem Van Zyl / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján egy új kígyófajt fedeztek fel Szomáliában – írja a Miami Herald. A szakértők Északkelet-Afrika homokkígyóit (Psammophis) kutatták, a csapat 12 éven át gyűjtött adatokat Egyiptomból, Eritreából, Etiópiából, Szudánból és Szomáliából.

A Psammophis nem képviselői gyors, nappal vadászó állatok. Viselkedésük és viszonylag nagy méretük miatt az emberek aránylag gyakran találkoznak velük, a régióban számos történet kering róluk.

Jiří Šmíd, a Prágai Nemzeti Múzeum munkatársa és kollégái Szomália keleti részén több példányt is befogtak. Az egyedeket vizsgálva egy új fajt fedeztek fel: ez a Psammophis cornusafricae. Az állat hosszú és vékony, nagyjából 60 centiméteresre nő meg. Teste barna, de narancssárga, barna és szürke csíkok is díszítik, szeme pedig narancs.

A fajt színezete, jegyei, testalkata és pikkelymintái alapján azonosították. A DNS-elemzéssel azt is megállapították, hogy genetikailag mintegy 8-12 százalékban eltér a többi ismert rokonától.

A kígyó szomáli elnevezést is kapott, ez a subxaanyo, a szó jellemzően homokkígyóra utal a helyiek nyelvén.

Ezen állatokat a térség lakói barátságosnak tartják, és fontos szerepet töltenek be a régió folklórjában.

Nem ritka, hogy egy-egy új fajt az adott terület lakói régóta ismerjenek, a szakértők viszont csak a modern időkben fedezzenek fel.

A faj Szomália legészakkeletibb részén, valamint a nemzetközileg nem elismert Szomáliföld területén van jelen. Ezek a térségek Északkelet-Afrika legszárazabb régiói, ennek ellenére biológiailag igen sokszínűek.

(Kiemelt képünkön az új faj egyik rokona, a Psammophis notostictus látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik