Tudomány zöldövezet

Több ezer haltetem borított be egy iraki folyót

Asaad NIAZI / AFP
Asaad NIAZI / AFP

Több ezer haltetemet találtak az Irak délkeleti részén fekvő Mejszán kormányzóságban, egy folyóban és annak partjain – írja az MTI. A helyi hatóságok vizsgálatot indítottak az iráni határ közelében, Al-Madzsar al-Kabirnál történt esemény okának megállapítására.

A környezetvédelmi aktivisták szerint a klímaváltozás okozta hőség, a folyó alacsony vízhozama miatti oxigénhiány, valamint a magas sótartalom idézhette elő a tömeges pusztulást.

Az ENSZ jelentése alapján Irak egyike a világ öt azon országának, amelyet a leginkább sújt az éghajlatváltozás. Az országban négy éve egyre súlyosbodik a szárazság.

Az aszályt a magas hőmérséklet és a csapadékhiány okozza, de az iraki hatóságok szerint a Törökországban és Iránban épített gátak is jelentősen hozzájárulnak a vízhiányhoz. A struktúrák csökkentették a folyók vízhozamát.

A hatóságok a halpusztulás miatt megvizsgálják a víz minőségét is. Egy helyi illetékes elmondta: a víz sótartalma olyan magas, hogy mezőgazdasági célokra sem lehet használni. Irak középső részén már 2018-ban is tapasztaltak hasonló mértékű halpusztulást, de akkor nem tudták megállapítani az okokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik